Сателити на компанията на Илън Мъск се видяха да прелитат и над Бълагрия.

13 / Май / 2021

Низ от ниско летящи спътници по проекто програма „Старлинк“ на компанията SpaceX, озадачава жители и обърква астрономи.

Поредица от светлини, които се носеха в нощното небе над цяла България, накараха някои хора да се чудят дали идва флот от НЛО, но имаше и други - предимно любители на звезди и професионални астрономи, които знаеха, че това са сателити и мрънкаха против индустриализацията на космоса .
„Перлената редица“ от светлини, всъщност беше поредица от относително ниско летящи сателити, изстреляни по проекто програма „Старлинк“ от компанията SpaceX на Илън Мъск.
„Начинът, по който можете да разберете, че са сателити на Starlink, е, че те са като низ от перли, тези светлини се движат в една и съща основна орбита, една след друга“, сподели,  пресаташе на Американското астрономическо общество.
Астрономи ни осветляват, че сателитите, които се изстрелват в големи групи, наречени съзвездия, се нанизват заедно, когато обикалят, особено веднага след изстрелването. Този низ от сателити, намалява с течение на времето.
През изминалият месец, компанията SpaceX , на предприемача и милиардер Илън Мъск, вече пусна десетки сателити. Всичко това е част от план за преодоляване на цифровото разделение и предоставяне на достъп до Интернет в недостатъчно обслужвани райони по света, като SpaceX предварително планира да изстреля още 120 сателита по-късно през месеца. Като цяло компанията е изпратила около 1500 сателита в орбита и е поискала разрешение за изстрелването на още хиляди.
Водещи астрономи заявиха, че няма реално регулиране на светлинното замърсяване от сателити, но Проекто програмата „Стар Линк“  от компанията SpaceX на Илън Мъск, доброволно работи за смекчаване на това, като създава козирки, които намаляват отражението на слънчевата светлина на сателитите. В разработката на сателитите, е постигнат значителен напредък само за две години. Но, мнозина се надяват някой ден сателитите да бъдат с толкова ниска светоотразяваща величина, че да не се виждат с просто око дори по здрач или призори.
Проекто програмата „Starlink“ , е разработка за спътниково съзвездие, което да доставя Интернет. Изгражда се, от компанията SpaceX, и целта е, осигуряване на сателитен достъп до Интернет в трудно достъпни места и места, все още без Интернет достъп. Съзвездието ще се състои от хиляди масово произвеждани малки сателити в ниска околоземна орбита (LEO), които комуникират с определени наземни приемо-предаватели. 
Плановете на SpaceX, са доста необичайни по два начина:
1) компанията възнамерява да използва малко използваната V-лента на комуникационния спектър.
2) Ще използва нов орбитален режим, режимът на много ниска земна орбита от ~ 340 км (210 мили ) надморска височина, където атмосферното съпротивление е доста голямо, което обикновено води до кратък живот на орбитата.
Повече от ясно е, че проекто програмата „Starlink, има сериозен и амбициозен план. Плановете за бъдещето са, изпращане на 12 хил. малки сателити в ниска орбита около Земята, с които да се осигури достъп до високоскоростен интернет във всяка точка на света. До момента в атмосферата са изстреляни приблизително 600. 
Можем да очакваме, все повече и по-често, гледки от сателити в низ, на компанията на Илън Мъск, прелитащи и над Бълагрия.